Фрактури – лечение на всякакви счупвания

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници? Защото болницата е специализирана за стари хора и се прилагат методи, гарантиращи бързо раздвижване и възстановяване:

 • Бърза операция;
 • Безплатно лечение по Здравна каса;
 • Най-ниски цени на имплантите – достъпни за всеки.
 • Прилага се усъвършенстван метод на операция;
 • При нас болният може да стъпва на крака веднага след операция (а не след 2 месеца както в други болници);
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ортопедия при стари хора, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология.
 • В болница Витоша осигуряваме спокойна обстановка, с голямо внимание към всеки.
 • При нас пациентът се чувства уютно, без стреса на голямата болница!

22 години от създаването на Болница „Витоша“

22 години традиции в лечението на остеопоротични фрактури при най-възрастните. Хиляди излекувани. Благодарим за доверието!

Тел. за спешен прием: 02-9622292 и 0888068687      Адрес: София, бул. „Симеоновско шосе“ №108-Б

 • Болница „Витоша“ е специализирана за лечение на фрактури – всякакъв вид счупвания и спешна травматология – още от 2001 г.
 • Болница „Витоша“ работи по договор със Здравна каса.
 • При лечение на стари хора се прилагат най-добрите в света методи адаптирани за лечение при тази възраст и в резултат се постигат отлични резултати.
 • Нашите болни се изправят на крака и могат да ходят стъпили с цялата си тежест – веднага, още от първия ден след операцията (а не чак след 2 месеца, както е в други болници по света).
 • Цените на имплантите за доплащане към Здравна каса са адаптирани за стари хора и са по-ниски от тези в другите болници.

Лечение на счупвания при стари хора? ДА, НИЕ ЛЕКУВАМЕ СТАРИ ХОРА!

Ортопедична болница „Витоша“ е специализирана в лечение на:

 • Счупвания при стари хора;
 • Лечение на артроза – ендопротезиране на колянни и тазобедрени стави.

СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА СТАРИ ХОРА! Ортопедична болница „Витоша“ е единствената болница специализирана за лечение на стари хора, с което е уникална за България. Пациенти над 70-година възраст са с повишен оперативен риск, изискват специфичен подход, модерна реанимация и скъпоструващо лечение, което ги прави нежелани в повечето други болници. Ние имаме дългогодишен опит в лечението на стари хора и цялата структура на болницата е адаптирана за това.

БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ! Лечението в болница болница „Витоша“ е напълно безплатно – то се поема от Здравна каса.

НАЙ-НИСКИ ЦЕНИ НА ИМПЛАНТИТЕ! Болният със счупване на бедрена кост трябва незабавно да бъде настанен в болница!!! Във всички болници ортопедичните импланти за лечение на счупване не се заплащат от Здравна каса, а се плащат от пациента. Чрез нашата политика за снижаване на цената на имплантите, ние правим болничната помощ достъпна за всички.

СПОКОЙСТВИЕ И УЮТ! Постарали сме се да създадем условия за лечение, които да са близки до домашна обстановка. Тук пациентите попадат в спокойна обстановка, настаняват се в хубава стая, за тях се грижи усмихнат персонал.

 • Болница „Витоша“ предлага лечение в спокойна обстановка.
 • При нас болният е добре обслужван – пациентите се обслужват от персонал в съотношение 3 лекари, сестри и санитари на 1 болен.
 • При нас липсва стресът на голямата болница и пациентът се чувства уютно.

ГЛАВЕН ЛЕКАР Е Д-Р ОРЛИН ФИЛИПОВ. Д-р О. Филипов, д.м. е специалист по ортопедия и травматология и ендопротезиране на стави. Има специализации по ендопротезиране и е работил в Израел. Автор е на десетки научни трудове, много от които – публикувани в авторитетни западни списания и намерили признание на десетки международни ортопедични конгреси. Автор е на книга-учебник по ортопедия, издаден в САЩ. Д-р Филипов е член на 5 международни ортопедични асоциации: AO Trauma; SICOT; FFN (Fragility fracture network); Küntscher society; AAOS (American Academy of Orthopedic Surgeons) и БОТА.

СОЦИАЛНА ПРОГРАМА! Болница „Витоша“ има своя социална програма за подпомагане лечението на стари хора. Чрез нашата Социална програма цените на имплантите, които се доплащат към Здравна каса, са със силно занижени цени. При самотни стари хора и социално-слаби цената на имплантите е символична или напълно безплатна за пациента, като се поема от Болница „Витоша“. Такава социална програма няма в нито една друга болница и ние сме горди с това.   

СОЦИАЛНА ЗНАЧИМОСТ. Болният със счупване на бедрена кост трябва незабавно да бъде настанен в болница!!!  

Ако пациентът със счупване на бедрена кост не бъде опериран и бъде оставен „на домашно лечение“ – рискът от смъртен изход за него през следващите 3 месеца е над 50%. Освен това качеството на живот на болния е силно влошено – силните болки приковават пациента към леглото. Още в първите дни се появяват декубитални рани по гърба и кръста. Много болни стават жертва на хипостатична пневмония от залежаване или тромбоемболични усложнения, които често завършват фатално. Хигиената и тоалета са невъзможни, защото болките при смяна на памперс са много силни.

За разлика от това, при едно модерно оперативно лечение на счупена бедрена кост, рискът от смъртен изход се намалява на под 8% през първите 3 месеца; още през първата седмица след операцията качеството на живот се доближава до това на здрав човек – липсата на болки позволява раздвижване и намаляват риска от усложнения следствие на залежаване.

Близките на болния не са така плътно ангажиране в неговото обслужване, което от своя страна има голям икономически ефект. Не е нужно близките да взимат отпуска за да гледат болния, защото той е подвижен. Близките няма да направят дискова херния от повдигане и преместване на неподвижния стар човек, защото той е подвижен.

 

Операция за лечение на фрактура на бедрена кост

Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (2023 г)

 

Какво е операция за лечение на фрактура на бедрена кост? При операцията костта се намества и се фиксира (заковава) с ортопедичен имплант – заключващ пирон или бедрена плака. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Защо и кога се прави операция за лечение на фрактура на бедрена кост? При счупена бедрена кост или подбедрица болният чувства много силна болка и не може да движи крака, не може да стъпва – заради болката и защото не може да движи крайника. Болният не може дори да седи, нито дори да лежи в леглото нормално, заради болката. При счупване обикновено се губи много кръв (вътрешен кръвоизлив), при което рязко настъпва анемия и болният е заплашен от тежко усложнение. При такова счупване има риск от тромбоемболия и внезапна смърт.

Оперцията е насочена към възстановяване на подвижността, премахване на болката и намаляване риска от тромбоемболия и пневмония.

Операцията е задължителна за всеки, независимо дали има придружаващи заболявания или е здрав и независимо от възрастта! Без операция рискът от смъртен изход е много висок – над 50% през първите 3 месеца.

Операция. Как се прави операцията? В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста, след което пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи (пациентът не заспива и е в съзнание). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на пациента и на хората от екипа и след покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да има стерилност.

Самата операция се извършва, като ортопедът прави малък разрез, през който прониква в дълбочина до счупената кост (болният през цялото време не чувства нищо). Парчетата на счупената кост се наместват едно към друго и се фиксират (заковават) с ортопедичен имплант – заключващ пирон или бедрена плака.  Накрая за 5 минути всичко се зашива и се поставя превръзка.   

Честито! Вече имате здрав крак – металният ортопедичен имплант така добре фиксира счупването, че за вас счупването вече не съществува – вие можете веднага да стъпвате на оперирания крак. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без болка, да се радвате на живота. А до тогава – през първите няколко дена може да чувствате лека болка след операцията, например както след порязване с нож се чувства болка, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.  

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 • Подготовка: При човек без придружаващи заболявания операцията се прави до няколко часа след приемане в болницата. При стари възрастни хора със заболявания, които изискват подготовка – подготовката преди операция трае понякога от 6 до 24 часа и при тях операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др.
 • Към операционната: Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това мястото се обезкосмява или избръсва гладко.
 • Място на операцията: Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията ендопротезиране е високотехнологична операция. Тя изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа.
 • Обстановка: В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.
 • Екип: Екипът в операционната зала се състои от анестезиолог, двама или трима ортопеди, медицинска сестра-технолог, санитар, други. Операцията ендопротезиране се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Те имат и сертификат за правоспособност за извършване на ендопротезиране на стави. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен години опит в дейността ендопротезиране. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до вас, като най-добър приятел. В операционната зала ще видите още и санитар, лаборант и др.
 • Анестезия: В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта, където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае час.
 • Операция – вижте описанието по-горе.
 • Следоперативни грижи – ще ви настаним в стая за наблюдение, което е част от отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.
 • Болничната стая почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да ви помогне. Ако се забавят, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат при вас.
 • Рехабилитация. Освен сестрите и лекарите, всеки ден при вас ще идва рехабилитатор. Той ще ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.

Д-р Орлин Филипов, д.м. (2023 г)

Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Операция за лечение на фрактура на бедрена кост, 2023, www.vitosha-ortopedia.com)

Изписване на пациент след смяна на тазобедрена става: до 5-6 дни след операцията

Какви оплаквания могат да очакват след операцията? Много слаба или незначителна болка, която отшумява за няколко дни.

Резултати: Месец след операцията пациентът се връща към нормален живот, без усложнения и болка.

Възраст за операция на счупване: Тази операция се извършва при всяка възраст. В болница Витоша имаме няколко пациенти на възраст над 100 години! Ние в болница Витоша лекуваме и много-много възрастни хора. Възрастта не е порок.

Цени на импланти: Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб. Цените са по-ниски от другаде.

Самотни хора без доходи: За възрастни и самотни хора без доходи, болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.