Смяна на тазобедрена става – Ендопротезиране

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници? Защото ние сме много добри и прилагаме специална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване:

 • Безкръвна операция
 • Без нужда от преливане на чужда кръв! (виж по-долу)
 • Лесно раздвижване Без риск (виж по-долу)
 • Нито един пациент на болница Витоша не е изкълчил ендопротеза
 • Операцията е патентована от д-р Филипов в Американското патентно ведомство.
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология.
 • В болница Витоша осигуряваме спокойна обстановка, с голямо внимание към всеки.
 • При нас пациентът се чувства уютно, без стреса на голямата болница!

 

 

ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ на ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА

Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (2023 г)

 

Какво е ендопротезиране (смяна на става)? Тазобедрената става при човека се състои от полусферичната ямка на таза (ацетабулум), в която е поставена главата на бедрената кост (бедрена глава). Бедрената глава се движи спрямо ацетабулума. Операцията за смяна на тазобедрена става, или ендопротезиране, е хирургична процедура, при която болната тазобедрена става се заменя със специален имплант, наречен ендопротеза – изкуствена става, която идеално имитира истинската тазобедрена става. Ендопротезата се състои от 3 основни части: чашка, бедрено стебло и бедрена глава. Те са направени от специални материали: кобалт-хром/титаний, а повърхността на чашката – от специална пластмаса.

При операцията болната хрущялна повърхност на ставната ямка (ацетабулум) се обработва и на нейно място се поставя чашката на ендопротезата – тя прилича на чашка (полусфера). След това болната бедрена глава се заменя с другите два компонента: бедрено стебло и бедрена глава.  Бедреното стебло се поставя в канала на бедрената кост. Върху стеблото се поставя сферична част, наречена бедрена глава. След операцията човекът ходи, работи, спи, без болка. На запад операцията е по-известна като артропластика. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Защо и кога се прави ендопротезиране? Оперцията Ендопротезиране е насочена към възстановяване на подвижността и облекчаване на болката при лица, страдащи от болки в тазобедрената става, причинени от дегенеративно заболяване – артроза, или както е по-популярно – „износване“ на ставата. Операцията се прилага също и при счупване на ставата (ако счупването е при хора над 65 г.).

Операция. Как се прави операцията? В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста, след което пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи (пациентът не заспива и е в съзнание). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на пациента и на хората от екипа и след покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да има стерилност.

Самата операция се извършва, като ортопедът прави малък разрез, през който прониква в дълбочина до ставата (болният през цялото време не чувства нищо). Увредената повърхност на ставната ямка се обработва с инструмент – ацетабуларен ример. След това в така обработената ставна ямка се имплантира чашката на ендопротезата – това е горната част на ендопротезата. С това половината от проблема ви е решен, остава да се постави и бедрената част на ендопротезата. За целта, ортопедът обработва бедрото с инструменти, наречени broaches, за да се подготви мястото, където ще легне бедрената част на ендопротезата – бедреното стебло. Стеблото се имплантира в бедрото, при което ще чуете звуци като от чук – спокойно! – няма да усетите нищо, но знайте, че операцията е към края си. Следва поставяне върху стеблото на топче, наречено бедрена глава. Тя имитира истинската бедрена глава, тъй като влиза плътно в ацетабуларната чашка, точно както истинската глава на бедрената кост е била поставена в ставната ямка (ацетабулума). Накрая за 5 минути всичко се зашива и се поставя превръзка.

Честито! Вече имате нова изкуствена става, заменила болната става. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без болка, да се радвате на живота. А до тогава – през първите няколко дена може да чувствате лека болка след операцията, например както след порязване с нож се чувства болка, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.  

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 • Подготовка: Операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др. Предпочита се операцията ендопротезиране да се извърши на следващия ден, след дена на постъпването. Целите на забавянето са две: 1) за да има време за изследване, консултации и подготовка; 2) за да може пациентът да се освободи от стреса, за да бъде спокоен при операцията. Спокойният пациент не кърви много.
 • Към операционната: Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това мястото се обезкосмява или избръсва гладко.
 • Място на операцията: Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията ендопротезиране е високотехнологична операция. Тя изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа.
 • Обстановка: В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.
 • Екип: Екипът в операционната зала се състои от анестезиолог, двама или трима ортопеди, медицинска сестра-технолог, санитар, други. Операцията ендопротезиране се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Те имат и сертификат за правоспособност за извършване на ендопротезиране на стави. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен години опит в дейността ендопротезиране. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до вас, като най-добър приятел. В операционната зала ще видите още и санитар, лаборант и др.
 • Анестезия: В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта, където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае час.
 • Операция – вижте описанието по-горе.
 • Следоперативни грижи – ще ви настаним в стая за наблюдение, което е част от отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.
 • Болничната стая почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да ви помогне. Ако се забавят, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат при вас.
 • Рехабилитация. Освен сестрите и лекарите, всеки ден при вас ще идва рехабилитатор. Той ще ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.

Д-р Орлин Филипов, д.м. (2023 г)

Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Ендопротезиране на тазобедрена става, 2023, www.vitosha-ortopedia.com)

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?

Защото ние сме много добри и прилагаме специална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване:

 • Безкръвна операция – при ендопротезиране прилагаме собствен, патентован, нов вид операция, при която болният не губи кръв.
 • Без нужда от преливане на чужда кръв! При нас няма да ви преливат кръв, ако сте нормален здрав човек. Това е защото при нас болният не губи кръв. Ендопротезиране без кръвопреливане! Това е голяма полза за вас – само се замислете: при секс хората слагат презерватив за да се предпазят от само 1 или 2 милилитра семенна течност, които може да пренесат опасна болест. А какво е когато се преливат не 2 милилитра, а цели 350 или 500 милилитра чужда кръв?! И то кръвта не попада върху бариера за микробите, каквато е лигавицата на влагалището, а напротив – преливаната кръв попада директно във вашите вени! Преливането на чужда кръв е вид трансплантация на чужда тъкан и носи всички рискове. Преливаната кръв предварително се изследва за СПИН, за Хепатит и за още няколко вида болести, но за десетки други потенциални рискове кръвта не се изследва, защото не е възможно да се изследва за всичко. И какъв е изводът? Най-добре не си преливайте чужда кръв. Затова при ендопротезиране изберете да го направите в Болница Витоша – тук ендопротезирането се прави без кръвопреливане.
 • Лесно раздвижване Без риск от изкълчване – специалният метод, който прилагаме в болница Витоша при ендопротезиране на тазобедрена става – позволява бързо и лесно раздвижване, без риск от усложнение. Това е възможно, защото при нашия метод на ендопротезиране при операцията се постига висока начална стабилност на ставата, което изключва риск от разместване. Затова веднага след операцията на вас ви е позволено да правите всички нормални движения за които се сетите (разбира се, да паднеш на земята не е нормално движение, нито да правиш шпагат или да седиш по турски). Нормалните движения позволяват много бързо раздвижване и бързо възстановяване.

– За разлика от това, ако попаднете в друга болница – там задължително ще ви забранят няколко неща: ще ви е забранено да сядате на ниско, както и да лягате на една страна в кревата (може, но с 2 възглавници между краката!). Също така, в друга болница ще ви забранят и да доближавате двата си крака. Тези забрани се правят, защото когато се оперирате в друга болница – ставата е нестабилна през първите 2 месеца и може да се размести (изкълчи), а това е много сериозно усложнение.

 • Нито един пациент на болница Витоша не е изкълчил ендопротеза през последните 10 години.
 • Операцията е патентована от д-р Филипов в Американското патентно ведомство (United States patent # US 11,273,05 Methods for Hip Replacement -Modified Anatomical Direct Lateral Approach (Vitosha Approach)
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология. Филипов е известен с това, че няма проблеми при лечението на негови болни, а това е най-добрият атестат за един хирург. От 20 години работи интензивно и тихо – както за Швейцария не се чуват новини, така и за Филипов. Болните идват, оперират се и после ние не чуваме за тях, защото са напълно възстановени, радват се на живота, работят. Какво повече му трябва на пациента!

Изписване на пациент след смяна на тазобедрена става: до 5-6 дни след операцията

Какви оплаквания могат да очакват след операцията? Много слаба или незначителна болка, която отшумява за няколко дни.

Резултати: Месец след операцията пациентът се връща към нормален живот, без усложнения и болка.

Възраст за смяна на тазобедрена става: Тази операция се извършва след обстоен преглед, анализ на резултати и всички необходими придружаващи документи и изследвания направени преди операцията. Интервенцията е подходяща за млади хора над 50 г. и за възрастни хора. Ние в болница Витоша лекуваме и много-много възрастни хора. Възрастта не е порок.

Цени на ендопротези: Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб.

Самотни хора без доходи: За възрастни и самотни хора без доходи, болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.