Смяна на стара ендопротеза – Ревизионно ендопротезиране

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници? Защото ние сме много добри и прилагаме специална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване.

При нас ще получите:

 • Новият вид операция който прилагаме за достъп до ставата гарантира Безкръвна операция при първично ендопротезиране и намалено кървене при Ревизионно ендопротезиране.
 • Без нужда от преливане на чужда кръв или по-малко количество! (виж по-долу)
 • Лесно раздвижване Без риск (виж по-долу)
 • Нито един пациент на болница Витоша не е изкълчил ендопротеза. А изкълчването е най-големият риск при ревизионно ендопротезиране!
 • Операцията е патентована от д-р Филипов в Американското патентно ведомство.
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология.
 • В болница Витоша осигуряваме спокойна обстановка, с голямо внимание към всеки.
 • При нас пациентът се чувства уютно, без стреса на голямата болница!

Ревизионно ендопротезиране

Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (01.02.2024 г)

Какво е Ревизионно ендопротезиране?

Операцията Ревизионно ендопротезиране представлява смяна на старата ендопротеза с нова ендопротеза. Операцията Ревизионно ендопротезиране се извършва само от най-опитните ортопеди, и такива са само няколко в страната. Операцията не е лека и продължава понякога 2–4 часа. При тази операция често се налага преливане на кръв, но при нашата ревизионна операция това количество е много по-малко, често и без кръвопреливане.

Защо и кога се прави ревизионно ендопротезиране? 

Животът на една ендопротеза е различен, най-често – от 10 до 20 години. След като болният дълги години е ходел нормално и без болка, в даден момент постепенно започва да чувства болки при стъпване. Когато отиде на преглед, на рентгенографията се вижда, че ендопротезата е „разхлабена“ и ортопедът препоръчва смяна. Голяма част от ендопротезите след години се „разхлабват“ и се налага да бъдат сменени с нови.

Не трябва да се отлага ревизионното ендопротезиране – за да не се стига до усложнения.
Когато се сменя стара ендопротеза, често може да се постави отново стандартна ендопротеза, обаче ако болният дълго време е отлагал смяната на ендопротезата – тогава в костта възникват костни дефекти. Ако има костни дефекти често се налага да се постави специална ендопротеза, наречена Ревизионна ендопротеза, която е и двойно по-скъпа от стандартната.

Какви са видовете ендопротези?

Стандартната ендопротеза се състои от 3 основни части: чашка, бедрено стебло и бедрена глава. Те са направени от специални материали: кобалт-хром/титаний, а повърхността на чашката – от специална пластмаса. Ревизионната ендопротеза се състои от същите части, но те са по-дълги, със специален дизайн, заради костните дефекти. По-често се поставя Безциментна Ревизионна ендопротеза, а при тежки костни дефекти се предпочита Циментна Ревизионна ендопротеза – за справяне с костните дефекти и остеопорозата.

Операция. Как се прави операцията?

В операционната зала се прави упойка – спинален блок. Това е инжекция в областта на кръста, след което пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи (пациентът не заспива и е в съзнание). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на пациента и на хората от екипа и след покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да има стерилност.

Смяна на стара ендопротеза – Ревизионно ендопротезиране, Смяна на колянна става, Смяна на тазобедрена става

Самата операция се извършва, като ортопедът прави разрез, през който прониква в дълбочина до ставата (болният през цялото време не чувства нищо). При операцията се премахва старата чашка, ставната ямка (ацетабулум) се обработва и на нейно място се поставя новата чашка на ендопротезата – обикновено тя се фиксира с цимент, заради костните дефекти и остеопорозата. Ако няма дефекти и остеопороза, се поставя безциментна чашка. Ако има дефекти на костта, често се поставя допълнително и ацетабуларен кейдж (специална планка със сложна форма и много отвори за винтове), за да се изгради наново дефектната кост.

Старото Бедрено стебло се премахва по два начина: ако е възможно се изважда, след това каналът се почиства и костта е готова за новото стебло. Обаче ако при изваждане на старото стебло вътре остане здраво фиксиран цимент, тогава често се прави „ревизионен капак“ (отваря се предностраничната част на костта) и през отвора се премахва стария цимент; а в случай че старото стебло е здраво фиксирано – тогава се прави друг отвор, през който старото стебло се избива. В обработения канал на бедрената кост се поставя новото бедрено стебло. Много често се поставят и допълнителни телени серклажи за укрепване на костта. Върху стеблото се поставя сферична част, наречена бедрена глава. След операцията човекът ходи, работи, спи, без болка. На запад операцията е по-известна като ревизионна артропластика. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Честито! Вече имате нова изкуствена става, заменила болната става. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без болка, да се радвате на живота. А до тогава – през първите няколко дена може да чувствате лека болка след операцията, например както след порязване с нож се чувства болка, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.  

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 • Подготовка: Операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др. Предпочита се операцията ендопротезиране да се извърши на следващия ден, след дена на постъпването. Целите на забавянето са две: 1) за да има време за изследване, консултации и подготовка; 2) за да може пациентът да се освободи от стреса, за да бъде спокоен при операцията. Спокойният пациент не кърви много.
 • Към операционната: Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това мястото се обезкосмява или избръсва гладко.
 • Място на операцията: Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията ендопротезиране е високотехнологична операция. Тя изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа.
 • Обстановка: В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.
 • Екип: Екипът в операционната зала се състои от анестезиолог, двама или трима ортопеди, медицинска сестра-технолог, санитар, други. Операцията ендопротезиране се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Те имат и сертификат за правоспособност за извършване на ендопротезиране на стави. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен години опит в дейността ендопротезиране. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до вас, като най-добър приятел. В операционната зала ще видите още и санитар, лаборант и др.
 • Анестезия: В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта, където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае час.
 • Операция – вижте описанието по-горе.
 • Следоперативни грижи – ще ви настаним в стая за наблюдение, което е част от отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.
 • Болничната стая почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да ви помогне. Ако се забавят, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат при вас.
 • Рехабилитация. Освен сестрите и лекарите, всеки ден при вас ще идва рехабилитатор. Той ще ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.

Д-р Орлин Филипов, д.м.

Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Ревизионно ендопротезиране, 2024, www.vitosha-ortopedia.com)

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?

Защото ние сме много добри и прилагаме специална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване:

 • Безкръвна операция – при първично ендопротезиране прилагаме собствен, патентован, нов вид операция (оперативен достъп), при която болният не губи кръв. При ревизионното ендопротезиране прилагаме същия метод и отново кървенето е много по-малко, но понякога при ревизионно ендопротезиране се налага кръвопреливане.
 • Лесно раздвижване Без риск от изкълчване – специалният метод, който прилагаме в болница Витоша при първично и при ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става – позволява бързо и лесно раздвижване, без риск от усложнение. Това е възможно, защото при нашия метод на ендопротезиране при операцията се постига висока начална стабилност на ставата, което изключва риск от разместване. Затова веднага след операцията на вас ви е позволено да правите всички нормални движения за които се сетите (разбира се, да паднеш на земята не е нормално движение, нито да правиш шпагат или да седиш по турски). Нормалните движения позволяват много бързо раздвижване и бързо възстановяване.

  За разлика от това, ако попаднете в друга болница – там задължително ще ви забранят няколко неща: ще ви е забранено да сядате на ниско, както и да лягате на една страна в кревата (може, но с 2 възглавници между краката!). Също така, в друга болница ще ви забранят и да доближавате двата си крака. Тези забрани се правят, защото когато се оперирате в друга болница – ставата е нестабилна през първите 2 месеца и може да се размести (изкълчи), а това е много сериозно усложнение.
 • Нито един пациент на болница Витоша не е изкълчил ендопротеза през последните 10 години.
 • Операцията е патентована от д-р Филипов в Американското патентно ведомство (United States patent # US 11,273,05 – Methods for Hip Replacement -Modified Anatomical Direct Lateral Approach (Vitosha Approach)
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология. Филипов е известен с това, че няма проблеми при лечението на негови болни, а това е най-добрият атестат за един хирург. От 20 години работи интензивно и тихо – както за Швейцария не се чуват новини, така и за Филипов. Болните идват, оперират се и после ние не чуваме за тях, защото са напълно възстановени, радват се на живота, работят. Какво повече му трябва на пациент

Много слаба или незначителна болка, която отшумява за няколко дни, при някои жени – до 10 дни.

Месец след операцията пациентът се връща към нормален живот, без усложнения и болка.

Нормално хората на възраст до 60 години се връщат на работа след месец и половина до 2 месеца.

Шофьорът може да започне да кара камиона си след 2 месеца. Имаме случаи с наши пациенти, които след излизане от болницата се качват в собствената си кола и сами се прибират в къщи. Наш пациент сам е карал колата чак до село край Монтана. Разбира се, ние не толерираме такова смело поведение – рискът от забавяне натискането на спирачката при опасност на пътя е твърде висок. С умиление се сещаме за пациентите от други болници, на които лекарите не им позволяват дори да влизат в лека кола, чак до втория месец.

Тази операция се извършва след обстоен преглед, анализ на резултати и всички необходими придружаващи документи и изследвания направени преди операцията. Интервенцията е подходяща за млади хора над 50 г. и за възрастни хора. Ние в болница Витоша лекуваме и много-много възрастни хора. Възрастта не е порок.

Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб.

За възрастни и самотни хора без доходи болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.

Макар и много рядко, при 1-3% от болните настъпва инфектиране в тъканите около поставената ендопротеза. Инфекциите са екзогенни и ендогенни. Има болни, които са предразположени към инфекции, но за жалост това не може да се предвиди напълно. Най-рискови са хората с хипотиреоидизъм, диабет и др., но понякога и при напълно „здрави“ хора инфекция възниква и лечението е трудно. Възможно е причината да е ендогенна – микробно огнище в тялото. Понякога е възможно и екзогенна причина. По-често инфекции възникват в натоварени операционни зали с много дейност, движение и хора. По-рядко инфекции възникват при добре обучен и сработен екип.

Инфекцията е тежко усложнение. Лечението е нова операция – Ревизия и много антибиотици. Алгоритъмът на лечение е различен. 
А) Операция със запазване на ендопротезата.
При скоро настъпили (до 14 дена) симптоми на инфекция – температура, раната започва да отделя секрет и др. – често се предпочита ендопротезата да бъде запазена, но спешно се прави  операция, при която се извършва старателно премахване/изрязване на всички променени тъкани – изсичане до здрава тъкан, наречено Дебридман, и заедно с това се взимат проби за микробиология, след което се прави многократно промиване на раната с дезинфектанти и с водносолеви разтвори – това се нарича Лаваж. Често се поставя дренаж и раната се затваря. Започва интензивно лечение с антибиотици – венозно – в продължение на няколко седмици. След това се предписват антибиотици през устата. След дългото антибиотично лечение болният се оставя без антибиотици за няколко месеца, при което се наблюдава дали има симптоми на инфекция. Счита се, че ако до 6 месеца не рецидивира инфекцията, най-вероятно болният е излекуван. 

Б) Операция чрез премахване на ендопротезата и поставяне на спейсър.
 
При инфекция, чиито симптоми са възникнали преди повече от 2 седмици – най-често ендопротезата се премахва и се заменя с Антибиотичен спейсър. При операцията след отстраняване на ендопротезата (виж по-горе) се правят описаните Дебридман, Лаваж, Дренаж, взимат се проби и се поставя Антибиотичен спейсър. Спейсърът е пластмасова отливка, която се поставя на мястото на ендопротезата, за да запази анатомията и да предпази от болки и циркулаторни смущения (спейсърът отделя локално антибиотик). Започва се описаната антибиотична терапия – няколко седмици венозно, след това през устата. Ако до 6 месеца не се прояви инфекция, тогава може да се направи операция за премахване на спейсъра и поставяне на нова ендопротиза, често след микробиологично изследване. Понякога възниква рецидив на инфекцията и се налагат нови операции. Всичко се прави за доброто на болния. Има болни, които са предразположени към инфекции, но понякога и при напълно „здрави“ хора инфекция възниква и лечението на инфекцията е трудно.

Спейсърът не е ендопротеза и на него не се стъпва! Спейсърът е скъп продукт и в миналото не е бил прилаган, а крайникът е оставян без протеза и без спейсър (висяща става, процедура наречена Джилдерстоун). Понякога и днес се налага Джилдерстоун.

Д-р Орлин Филипов, д.м.

Уважаеми читателю, благодарим за Вашето внимание и за отделеното време.

Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Смяна на стара ендопротеза – Ревизионно ендопротезиране. Информация за пациента на болница Витоша; 2024, www.vitosha-ortopedia.com)

Разгледайте още:

Scroll to Top