Смяна на колянна става – Ендопротезиране

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници? Защото ние сме много добри и прилагаме осъвършенствана операция, гарантираща бързо възстановяване:

 • По-малко кървене
 • Лесно раздвижване Без риск
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена разработка и осъвършенстване на операцията.
 • В болница Витоша осигуряваме спокойна обстановка, с голямо внимание към всеки.
 • При нас пациентът се чувства уютно, без стреса на голямата болница.

 

 

Ендопротезиране на колянна става

Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (2023 г)

 

Операцията за смяна на колянна става се използва за лечение на гонартроза. Гонартрозата често води до тежко, инвалидизиращо увреждане на ставата – състояние, при което ендопротезирането е единствено лечение и осигурява нормален живот без болка.

Какво е ендопротезиране (смяна на става)? Колянната става при човека се състои от съчленение на горната част на тибиалната кост спрямо долната част на бедрената кост. Операцията за смяна на колянна става, или ендопротезиране, е хирургична процедура, при която болната колянна става се заменя със специален имплант, наречен ендопротеза – изкуствена става, която идеално имитира истинската колянна става. Ендопротезата се състои от 3 основни части: тибиално плато, бедрен компонент и пластмасова вложка – инсърт. Те са направени от специални материали: кобалт-хром/титаний, а пластмасовата вложка – от UHMWPE.

При операцията болната хрущялна повърхност на тибиалната кост се обработва и на нейно място се поставя тибиалното плато на ендопротезата. След това болната повърхност на бедрената кост се заменя с бедрения компонент, който идеално повтаря формата на здрава бедрена ставна повърхност. Платото и бедреният компонент се фиксират към костта с помощта на костен цимент – здрав синтетичен материал. Между тези два компонента се поставя вложката (инсърт), която е с различни дебелини според нуждите на пациента и е предназначена да пружинира и да поема вибрациите, подобно на истински хрущял. Горната й повърхност идеално пасва към повърхността на бедрения компонент – така се създава идеална колянна става. След операцията човекът ходи, работи, спи, без болка. На запад операцията е по-известна като артропластика. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Защо и кога се прави ендопротезиране? Оперцията Ендопротезиране е насочена към възстановяване на подвижността и облекчаване на болката при лица, страдащи от болки в колянната става, причинени от дегенеративно заболяване – артроза, или както е по-популярно – „износване“ на ставата.  

Операция. Как се прави операцията? В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста, след което пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи (пациентът не заспива и е в съзнание). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на пациента и на хората от екипа и след покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да има стерилност.

Самата операция се извършва, като ортопедът прави разрез, през който прониква в дълбочина до ставата (болният през цялото време не чувства нищо). Увредената хрущялна повърхност на тибиалната кост се обработва с помощта на вибриращ инструмент. След това болната повърхност на бедрената кост се обработва с използване на същия вибриращ инструмент. При тази обработка ще чуете звуци от инструмента – спокойно! – няма да усетите нищо, но знайте, че операцията е към края си. След обработката, на мястото на обработените болни повърхности се поставят пробни компоненти, за да се прецени оптималната им позиция. Следва поставяне на истинските компоненти на ендопротезата. Първо се поставя тибиалния компонент, след това се поставя бедрения компонент и между тях се поставя временна вложка, докато се втвърди костният цимент. След това временната вложка се отстранява и се поставя истинската вложка (инсърт). Това е всичко! Следва зашиване и поставяне на стерилна превръзка.

Честито! Вече имате нова изкуствена става, заменила болната става. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без болка, да се радвате на живота. А до тогава – през първите няколко дена може да чувствате лека болка след операцията, например както след порязване с нож се чувства болка, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.  Мъжете бързо и лесно се възстановяват. Дамите са по-нежни и изискват повече търпение през първите дни, но и те са готови за нормален живот в същия срок – до месец и половина.

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 • Подготовка: Операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др. Предпочита се операцията ендопротезиране да се извърши на следващия ден, след дена на постъпването. Целите на забавянето са две: 1) за да има време за изследване, консултации и подготовка; 2) за да може пациентът да се освободи от стреса, за да бъде спокоен при операцията. Спокойният пациент не кърви много.
 • Към операционната: Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това мястото се обезкосмява или избръсва гладко.
 • Място на операцията: Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията ендопротезиране е високотехнологична операция. Тя изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа.
 • Обстановка: В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.
 • Екип: Екипът в операционната зала се състои от анестезиолог, двама или трима ортопеди, медицинска сестра-технолог, санитар, други. Операцията ендопротезиране се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Те имат и сертификат за правоспособност за извършване на ендопротезиране на стави. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен години опит в дейността ендопротезиране. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до вас, като най-добър приятел. В операционната зала ще видите още и санитар, лаборант и др.
 • Анестезия: В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта, където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае час.
 • Операция – вижте описанието по-горе.
 • Следоперативни грижи – ще ви настаним в стая за наблюдение, което е част от отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.
 • Болничната стая почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да ви помогне. Ако се забавят, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат при вас.
 • Рехабилитация. Освен сестрите и лекарите, всеки ден при вас ще идва рехабилитатор. Той ще ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.

Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (2023 г)

Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Ендопротезиране на колянна става, 2023, www.vitosha-ortopedia.com)

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?

Защото ние сме много добри и прилагаме специална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване:

 

 • По-малко кървене при операцията
 • Лесно раздвижване Без риск
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология. Филипов е известен с това, че няма проблеми при лечението на негови болни, а това е най-добрият атестат за един хирург. От 20 години работи интензивно и тихо – както за Швейцария не се чуват новини, така и за Филипов. Болните идват, оперират се и после ние не чуваме за тях, защото са напълно възстановени, радват се на живота, работят. Какво повече му трябва на пациента!
 • В болница Витоша осигуряваме спокойна обстановка, с голямо внимание към всеки.
 • При нас пациентът се чувства уютно, без стреса на голямата болница.

Изписване на пациент след смяна на колянна става: до 5-6 дни след операцията

Какви оплаквания могат да очакват след операцията? Много слаба или незначителна болка, която отшумява за няколко дни.

Резултати: Месец и половина след операцията пациентът се връща към нормален живот, без усложнения и болка.

Възраст за смяна на колянна става: Тази операция се извършва след обстоен преглед, анализ на резултати и всички необходими придружаващи документи и изследвания направени преди операцията. Интервенцията е подходяща за всички хора над 50 г. Ние в болница Витоша лекуваме и много-много възрастни хора. Възрастта не е порок.

Цени на ендопротези: Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб.

Самотни хора без доходи: За възрастни и самотни хора без доходи, болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.