Смяна на колянна става – Ендопротезиране

В болница Витоша ендопротезиране на тазобедрена и на колянна става се извършва от тясно специализиран и с дългогодишна практика ендопротезен екип, начело с шеф-екип оператор Д-р Орлин Филипов, д.м.; втори оператор Д-р Стефан Нанков, асистенти и операционна сестра Инж. Нина Байкова, както и опитни анестезиолози, операционен техник/санитар и др. Ендопротезният екип на болница Витоша е съставен от утвърдени специалисти в областта на ендопротезиране на стави, реконструктивна ортопедия и травматология.

Шеф-екипът и главен лекар на болницата Д-р Орлин Филипов, д.м., притежава сертификат за правоспособност за ендопротезиране, много други сертификати, както и сертификат за ендопротезиране и реконструктивна хирургия от Израел, Rambam University Hospital.

Д-р Стефан Нанков притежава сертификат за правоспособност за ендопротезиране и много други сертификати и е утвърден специалист травматолог и специалист по детска травматология.

Д-р Димитър Карчинов е уважаван ортопед-травматолог с дълъг стаж и е сертифициран като вещо лице.

М.с. Инж. Нина Байкова е опитен специалист – ортопедична сестра и операционен технолог, притежава уникален за България сертификат Six Sigma.   

Смяна на колянна става в болница Витоша

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?
Защото ние имаме голям опит и сме прецизни в работата и защото прилагаме усъвършенствана операция, гарантираща бързо раздвижване и възстановяване.

При нас ще получите:

 • БЪРЗО раздвижване и възстановяване без болка;
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен опит в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология. Филипов е известен с това, че няма проблеми при лечението на негови болни, а това е най-добрият атестат за един хирург. От 20 години работи интензивно и тихо – както за Швейцария не се чуват новини, така и за Филипов. Болните идват, оперират се и после ние не чуваме за тях, защото са напълно възстановени, радват се на живота, работят. Какво повече му трябва на пациента!
 • В болница Витоша осигуряваме спокойна обстановка, с голямо внимание към всеки.
 • При нас пациентът се чувства уютно, без стреса на голямата болница.

Ендопротезиране на колянна става в ортопедията на болница Витоша.

Операцията за смяна на колянна става се прилага за лечение на гонартроза. Гонартрозата често води до тежко, инвалидизиращо увреждане на ставата – състояние, при което ендопротезирането е единствено лечение и осигурява нормален живот без болка.

Нормалната колянна става

Колянната става при човека се състои от съчленение между долната част на бедрената кост (фемур) и горната част на тибиалната кост (тибия), отпред заляга капачката (патела) и костите са свързани посредством сложна система от разположени вътре и около ставата лигаменти (връзки), ретинакулуми, мускулни сухожилия и др. Повърхностите на костите, които са обърнати към ставата, се наричат ставни повърхности. Ставните повърхности са покрити от дебел няколко милиметра хиалинен хрущял, чиято гладкост, заедно с наличието на ставна течност, гарантират нормалната функция на коляното и липсата на болки. Ставата е затворена от ставна капсула – важен елемент за стабилността на ставата. Капсулата е тапицирана отвътре със синовиална мембрана, която произвежда ставна течност и осигурява пренос на вещества от и към ставата. Върху ставната повърхност на тибията са разположени двата менискуса – хрущялни образования с полулунна форма, които в периферията си са заловени за ставната капсула. Менискусите имат важна функция за омекотяване на вибрациите предавани от тибията при ходене. Чрез контакта между двете кости – бедрена кост и тибия, се предава тежестта на тялото към подбедрицата и ходилото. 

Гонартроза

При хора над 50–60 годишна възраст хроничните болки в колянната става най-често са резултат от увреждания на ставните повърхности, увреждания на менискуси или артрозен процес. Артрозата на колянната става – гонартроза – е заболяване, при което постепенно се променят всички структури на ставата. Гонартрозата е свързана с генетична предопределеност на човека и това заболяване има неотклонен прогресивен ход, с периоди на обостряне и периоди на затишие. Съществува и посттравматична гонартроза, която се развива на база на увредени менискуси, фрактури или други увреди възникнали след травма. При гонартроза постепенно и неотклонно настъпват дегенеративни промени в ставата – нарушава се гладкостта на ставните повърхности, хрущялът изтънява, появяват се дефекти. Наред с хрущяла се променят и всички останали структури на ставата – деформират се костите в областта на ставата, появяват се остеофити (шипове), уплътняват се околните тъкани, появява се деформация на горната част на тибията с характерно отклонение на подбедрицата навътре (варусна деформация) или по-рядко навън (валгусна деформация); намалява подвижността на ставата, а болката става все по-силна. Идва момент, когато дори да отидеш в съседната стая е проблем, а излизане с приятели и дори обикновени разходки по улицата стават невъзможно изпитание. Болката и страхът от болка рязко влошават качеството на живота. Е, за жалост има заболявания, които е трудно да се излекуват, а сред тях са гонартрозата и коксартрозата. Веднъж започнала, остеоартрозата не може да бъде спряна. При напреднала гонартроза има само един утвърден начин на лечение, който води до окончателно спасяване от болката – ендопротезиране на ставата.

Псевдо-лечението

В стремежа си избегне операцията, човек често дава и последните си пари за напълно неефективни методи на лечение, при които се инжектират в ставата различни препарати или извлеци, а широката гама хондро“протектори“, които масово се рекламират от фармацевтичните гиганти, откровено и безотговорно заблуждават хората за своята „ефикасност“. Никакви извлеци, черупки от плужеци, крилца и опашки от насекоми не помагат при артроза. Особено опасни са вътреставните пункции и инжекции, извършени в поликлиники и амбулатории, защото носят риск от инфекция. Такова е и т.нар. безкръвно протезиране, при което в ставата се инжектира гел. При напреднала гонартроза е безсмислено упражнение и прилагането на PRP терапия с кръвна плазма, инжектиране на стволови клетки и т.н. Дегенеративните промени в ставата, изявени като неравност и деформации, са предимно механичен проблем и като такъв той съвсем не може да се реши с хондро “протектори“, нито с инжектиране на чудодейни препарати. Има само едно лечение – ендопротезиране. Механичният проблем се решава само чрез механично премахване на неравните повърхности и костни деформации и заместването им с изкуствена става.

Какво е ендопротезиране (смяна на става)?

Операцията за смяна на колянна става, или ендопротезиране, е хирургична процедура, при която болната колянна става се заменя със специален имплант, наречен ендопротеза – изкуствена става, която идеално имитира истинската колянна става. Ендопротезата се състои от 3 основни части: тибиално плато, бедрен компонент и пластмасова вложка (инсърт). Те са направени от специални материали: кобалт-хром/титаний, а пластмасовата вложка – от UHMWPE.

При операцията болната хрущялна повърхност на тибиалната кост се обработва и на нейно място се поставя тибиалното плато на ендопротезата. След това болната повърхност на бедрената кост се обработва и на нейно място се поставя бедрения компонент, който идеално повтаря формата на здрава бедрена ставна повърхност. Платото и бедреният компонент се фиксират към костта с помощта на костен цимент – здрав синтетичен материал. Между тези два компонента се поставя вложката (инсърт), която е с различни дебелини според нуждите на пациента и е предназначена да осигури минимално триене близко до това при нормалната става, както и да пружинира и да поема вибрациите, подобно на истински хрущял. Горната й повърхност идеално пасва към повърхността на бедрения компонент – така се създава идеална колянна става. След операцията човекът ходи, работи, спи, без болка. На запад операцията е по-известна като артропластика. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Защо и кога се прави ендопротезиране?​

Операцията Ендопротезиране има за цел възстановяване на подвижността и облекчаване на болката при лица, страдащи от болки в колянната става, причинени от дегенеративно заболяване – артроза, или както е по-популярно – „износване“ на ставата. Ендопротезирането на колянна става, когато е извършено от специализиран и опитен екип в специализирана болнична структура, е високоефективна операция, която премахва болката и връща човека към нормална подвижност и дейност.

Операция. Как се прави операция на колянна става?

В операционната зала се прави упойка – спинален блок. Това е всъщност инжекция в областта на кръста, след което пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи. Пациентът не заспива и е в пълно съзнание (ако желае да спи – анестезиологът прави инжекция за сън). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на крайника на пациента, както и стерилна подготовка и дезинфекция на хората от екипа и покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да е осигурена нужната висока стерилност.

Самата операция се извършва, като ортопедът прави разрез, през който прониква в дълбочина до ставата (болният през цялото време не чувства нищо). Увредената хрущялна повърхност на тибиалната кост се обработва с помощта на вибриращ инструмент. След това болната повърхност на бедрената кост се обработва с използване на същия вибриращ инструмент. При тази обработка ще чуете звуци от инструмента – спокойно! – няма да усетите нищо, но знайте, че операцията е към края си. След обработката, на мястото на болните повърхности се поставят пробни компоненти, за да се прецени оптималната им позиция. Следва поставяне на истинските компоненти на ендопротезата. Първо се поставя тибиалния компонент, след това се поставя бедрения компонент и между тях се поставя временна вложка, докато се втвърди костният цимент. След това временната вложка се отстранява и се поставя истинската вложка (инсърт). Това е всичко! Следва зашиване и поставяне на стерилна превръзка.

Честито! Вече имате нова изкуствена става, заменила болната става. Веднага след операцията няма да чувствате старите болки от артрозата и ще можете да ходите с пълно натоварване на крайника, а за да не паднете ще имате две патерици в ръце. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без болка, да се радвате на живота. А до тогава – през първите няколко дена може да чувствате лека болка след операцията, например както болката след порязване с нож, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.  Мъжете бързо и лесно се възстановяват. Дамите са по-нежни и изискват повече търпение през първите дни, но често и те са готови за нормален живот в същия срок – до месец и половина, най-много до два месеца.

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 • Подготовка:
  Операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др. Предпочита се операцията ендопротезиране да се извърши на следващия ден, след деня на постъпването. Целите на забавянето са две: 1) за да има време за изследване, консултации и подготовка; 2) за да може пациентът да се освободи от стреса, за да бъде спокоен при операцията. При спокойния пациент раната не кърви.
 • Към операционната:
  Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това мястото се обезкосмява или избръсва гладко.
 • Място на операцията:
  Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията ендопротезиране е високотехнологична операция. Тя изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа. 
 • Обстановка:
  В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.
 • Екип:
  Екипът в операционната зала се състои от двама или трима ортопеди, операционна медицинска сестра-технолог, анестезиолог, сестра, санитар, други. Операцията ендопротезиране се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Те имат и сертификати за правоспособност за извършване на ендопротезиране на стави. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен опит в дейността ендопротезиране. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане на стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до вас, като най-добър приятел.
 • Анестезия:
  В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта над кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта, където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае малко повече от час.
 • Операция – вижте описанието по-горе.
 • Следоперативни грижи – ще ви настаним в отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.
 • Болничната стая почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да ви помогне. Системата има и разговорна функция. Ако се забавят да дойдат, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат при вас.   
 • Рехабилитация. Освен сестрите и лекарите, всеки ден при вас ще идва рехабилитатор. Той ще Ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.
  Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (2024 г)
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишна практика в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена усъвършенствана технология.

 • В болница Витоша осигуряваме СПОКОЙНА обстановка, с голямо внимание към всеки.

 • При нас пациентът се чувства УЮТНО, без стреса на голямата болница

Много слаба или незначителна болка, която отшумява за няколко дни, а при някои жени – до 2 седмици.

Месец и половина след операцията пациентът се връща към нормален живот, без усложнения и болка.

Нормално хората на възраст до 60 години се връщат на работа след месец и половина до 2 месеца. Шофьорът може да започне да кара камиона си след 2 месеца.

Тази операция се извършва след обстоен преглед, анализ на резултати и всички необходими придружаващи документи и изследвания направени преди операцията. Интервенцията е подходяща за всички хора над 50 г. Ние в болница „Витоша“ лекуваме и много-много възрастни хора. Възрастта не е порок.

Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб. Цените са по-ниски от другаде.

За възрастни и самотни хора без доходи болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.

Уважаеми читателю, благодарим за Вашето внимание и за отделеното време.
Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Ендопротезиране на колянна става в болница Витоша. Информация за пациента; 2024, www.vitosha-ortopedia.com)

Разгледайте още:

Scroll to Top