Счупване (фрактура) на бедрената кост

Болният със счупване на бедрена кост трябва незабавно да бъде настанен в болница! Ако пациентът със счупване на бедрена кост не бъде опериран и бъде оставен „на домашно лечение“ – рискът от смъртен изход за него през следващите 3 месеца е над 50%. Освен това качеството на живот на болния е силно влошено – силните болки приковават пациента към леглото. Още в първите дни се появяват декубитални рани по гърба и кръста. Много болни стават жертва на хипостатична пневмония от залежаване или тромбоемболични усложнения, които често завършват фатално. Хигиената и тоалета са невъзможни, защото болките при смяна на памперс са много силни.

За разлика от това, при едно модерно оперативно лечение на счупена бедрена кост, рискът от смъртен изход се намалява на под 8% през първите 3 месеца; още през първата седмица след операцията качеството на живот се доближава до това на здрав човек – липсата на болки позволява раздвижване и намаляват риска от усложнения следствие на залежаване.

Близките на болния не са така плътно ангажиране в неговото обслужване, което от своя страна има голям икономически ефект. Не е нужно близките да взимат отпуска за да гледат болния, защото той е подвижен. Близките няма да си направят дискова херния от повдигане и преместване на неподвижния стар човек, защото след операция той е отново подвижен.

Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор на различни импланти при фрактура на бедрена кости и цени за всеки джоб.

Какво е операция за лечение на фрактура на бедрена кост?

При операцията костта се намества и се фиксира (заковава) с ортопедичен имплант – заключващ пирон или бедрена плака. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Защо и кога се прави операция за лечение на фрактура на бедрена кост?

При счупена бедрена кост или подбедрица болният чувства много силна болка и не може да движи крайника, не може да стъпва – заради болката, както и защото счупената кост не може да изпълнява своята функция – да привежда мускулните съкращения в ефективно движение. Заради болката пострадалият не може нормално да седи, нито дори да лежи в леглото. При счупване често се губи много кръв (вътрешен кръвоизлив), при което настъпва анемия и болният е заплашен от тежки усложнения. В дните след счупване има риск от тромбоемболия и внезапна смърт, поради това е важно приемането на антикоагуланти.

Оперaцията е насочена към възстановяване на подвижността, премахване на болката и намаляване риска от тромбоемболия и пневмония. По дефиниция целта на операцията е да доведе болния до състоянието му преди счупването.

Операцията е задължителна за всеки, независимо дали има придружаващи заболявания или е здрав и независимо от възрастта. Без операция рискът от смъртен изход е много висок – над 50% през първите 3 месеца.

Операция. Как се прави операцията на бедрена кост?

В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в гърба, над нивото на кръста. След спиналния блок пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи. Пациентът не заспива и е в пълно съзнание (ако желае да спи – анестезиологът прави инжекция за сън). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на бедрото и част от таза на пациента, както и стерилна подготовка и дезинфекция на хората от екипа и след покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да е осигурена нужната висока стерилност.

Фрактури! Фрактури на бедрена кост

Операцията се извършва, като ортопедът прави малък разрез, през който прониква в дълбочина до счупената кост (болният през цялото време не чувства нищо). Парчетата на счупената кост се наместват едно към друго – целта е да се възстанови нормалната форма на костта. За наместване на долен крайник се използват функциите на специална травматологична операционна маса, върху която е поставен болният. След наместване парчетата на костта, те се фиксират (заковават) с ортопедичен имплант – заключващ пирон или бедрена плака. Накрая за 5 минути всичко се зашива и се поставя превръзка.

Честито! Вече имате здрав крак – металният ортопедичен имплант така добре фиксира счупването, че за Вас фрактурата вече не съществува. При операция извършена в Болница „Витоша“ можете веднага да стъпвате на оперирания крак. След операцията онази ужасна болка вече я няма. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без патерици, да се радвате на живота. А до тогава, през първите няколко дена, може да чувствате лека болка след операцията, например както се чувства болка след порязване с нож, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 •  Подготовка:
  При човек без придружаващи заболявания операцията се прави до няколко часа след приемане в болницата. При стари възрастни хора със заболявания, които изискват подготовка – подготовката преди операция трае понякога от 6 до 24 часа и при тях операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др.

 •  Към операционната:
  Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това болното място се обезкосмява или избръсва гладко.

 •  Място на операцията:
  Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа.

 • Рентгеново С-рамо (C-arm).
  При операцията се използва операционен рентгенов апарат, наречен С-рамо (це-рамо, C-arm x-ray). На телевизионния екран на С-рамото хирургът вижда как и дали са наместени костните фрагменти, както и позицията на импланта в костта. Често при използване на С-рамо необходимият оперативен разрез е значително по-малък, в сравнение ако такъв апарат не се използва.

 • Обстановка:
  В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.

 • Екип:
  При остеосинтеза на фрактура екипът в операционната зала се състои от двама ортопеди, анестезиолог, медицинска сестра, санитар, други. Операцията остеосинтеза на фрактура се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия и травматология – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен опит в дейността остеосинтеза на фрактури. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане на стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще Ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до Вас, като най-добър приятел. В операционната зала ще видите още и санитар, рентгенов лаборант и др.

 • Анестезия:
  В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта на кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта, където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае час.

 • Операция – вижте описанието по-горе.

 • Следоперативни грижи
  Ще ви настаним в отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.

 • Болничната стая – почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да Ви помогне. Ако се забавят, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат и при вас.

 • Рехабилитация.
  Освен сестрите и лекарите, всеки ден при Вас ще идва рехабилитатор. Той ще Ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.
  Д-р Орлин Филипов, д.м. (2024 г) 

Слаба или незначителна болка, която отшумява за седмица-две.

Обичайно месец след операцията пациентът се връща към нормален живот, без усложнения и болка.

 • Фрактура на бедрена кост зараства за 2 месеца (средната част на костта – диафизата – за 5-6 месеца);
 • фрактура на подбедрица зараства за 3-5 месеца;
 • фрактура на глезен зараства за 1,5–2 месеца.

През това време ще можете да ходите с пълно натоварване на оперирания крайник, защото фрактурата е здраво фиксирана от имплантите. Изключение правят фрактури на глезена и вътреставни фрактури на колянна става, при които не трябва да се стъпва за известно време.

Тази операция се извършва при всяка възраст. В болница Витоша имаме няколко пациенти на възраст над 100 години! Ние в болница Витоша лекуваме и много-много възрастни хора. Възрастта не е порок.

Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб. Цените са по-ниски от другаде.

Поставеният при операцията имплант може да бъде за цял живот – той не е нужно да се премахва. Имплантите които използваме са от високо качество, произведени са от медицинска стомана S316L или от титаниева сплав Ti6Al4V и имат отлична биосъвместимост. Веднъж поставени, те може никога да не се премахват от тялото на пациента.

За възрастни и самотни хора без доходи болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.

Уважаеми читателю, благодарим за Вашето внимание и за отделеното време.
Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Операция за лечение на фрактура в болница Витоша. Информация за пациента; 2024, www.vitosha-ortopedia.com)

Разгледайте още

Scroll to Top