Смяна на тазобедрена става – Ендопротезиране

В болница Витоша ендопротезиране на тазобедрена и на колянна става се извършва от тясно специализиран и с дългогодишна практика ендопротезен екип, начело с шеф-екип оператор Д-р Орлин Филипов, д.м.; втори оператор Д-р Стефан Нанков, асистенти и операционна сестра Инж. Нина Байкова, както и опитни анестезиолози, операционен техник/санитар и др. Ендопротезният екип на болница Витоша е съставен от утвърдени специалисти в областта на ендопротезиране на стави, реконструктивна ортопедия и травматология.

Шеф-екипът и главен лекар на болницата Д-р Орлин Филипов, д.м., притежава сертификат за правоспособност за ендопротезиране, много други сертификати, както и сертификат за ендопротезиране и реконструктивна хирургия от Израел, Rambam University Hospital.

Д-р Стефан Нанков притежава сертификат за правоспособност за ендопротезиране и много други сертификати и е утвърден специалист травматолог и специалист по детска травматология.

Д-р Димитър Карчинов е уважаван ортопед-травматолог с дълъг стаж и е сертифициран като вещо лице.

М.с. Инж. Нина Байкова е опитен специалист – ортопедична сестра и операционен технолог, притежава уникален за България сертификат Six Sigma.   

Смяна на тазобедрена става в болница Витоша

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници? Защото ние сме много добри и прилагаме специална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване.

При нас ще получите:

 • БЕЗКРЪВНА операция
 • Без нужда от преливане на ЧУЖДА кръв! (виж по-долу)
 • БЪРЗО раздвижване и възстановяване без риск (виж по-долу)
 • Нашият оперативен метод осигурява перфектна биомеханична СТАБИЛНОСТ на Вашата става. Нито един пациент на болница Витоша не е изкълчил ендопротеза (!) Още ВЕДНАГА след операцията ще можете да се движите както си искате. Позволени са Ви всички нормални движения. Нямате нужда от дървен триъгълник между краката, нито ще Ви забраняваме да лежите на една страна, дори няма да Ви забраним да влизате в кола. Това не е възможно при оперативните методи в повечето други болници.
 • Операцията е патентована от д-р Филипов в Американското патентно ведомство.
 • При нас знаете кой ще ви оперира!
 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишна практика в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология.

В болница Витоша осигуряваме СПОКОЙНА обстановка, с голямо внимание към всеки. При нас пациентът се чувства УЮТНО, без стреса на голямата болница!

Смяна на тазобедрена става – Ендопротезиране без кръвопреливане. Информация за пациента на болница Витоша

Автор: Д-р Орлин Филипов, д.м. (01.02.2024 г)

Нормалната тазобедрена става се състои от полусферичната ямка на таза (ацетабулум), в която се намира главата на бедрената
кост (бедрена глава). Бедрената глава се движи в ацетабулума спрямо таза. Ставните повърхности се състоят от хиалинен хрущял, чиято гладкост гарантира нормалната функция и липсата на болки. Това е важно, защото поради конзолно извитата бедрена шийка натоварването в тазобедрената става е огромно – то варира между стойности равни на 1–3 пъти телесната маса (60-270 кг) и достига до 4–5 пъти телесната маса при скачане и препъване (280–360 кг). Тазобедрената става е ключова – тя предава тежестта на тялото към краката, а заболяване на тази става рязко променя походката и цялата кинематика – блокира се нормалната подвижност на човека, съпроводено с болки при ходене, но също и в покой, стига се до бързо инвалидизиране.

Коксартроза

При хора над 50–60 годишна възраст болките в тазобедрената става най-често са резултат от коксартроза (остеоартроза). При това заболяване настъпват постепенни дегенеративни промени на ставните структури, нарушава се гладкостта на ставните повърхности, хрущялът изтънява, появяват се дефекти. Наред с хрущяла се променят и всички останали структури на ставата – деформират се костите в областта на ставата, появяват се остеофити (шипове), уплътняват се околните тъкани, намалява подвижността, а болката става все по-силна. Разбира се, широко рекламираните препарати, съдържащи различни извлеци, черупки, крилца и опашки на охлюви и насекоми не помагат и се оказват финансов трик на фармацевтичните акули. Особено опасни са вътреставните пункции, извършени в поликлиники и амбулатории, защото носят риск от инфекция. Свързаната с дегенеративните промени неравност и деформации в ставата са предимно механичен проблем и като такъв той съвсем не може да се реши с хондро“протектори“, нито с пинг-понг терапия. Има само едно лечение – хирургия.   

Защо и кога се прави ендопротезиране на тазобедрена става?

Операцията Ендопротезиране е насочена към възстановяване на подвижността и премахване на болката при лица, страдащи от коксартроза (остеоартроза), или както е по-популярно – „износване“ на ставата. Операцията се прилага също и при счупване на ставата – ако счупването е при хора над 65 г.   

Какво е ендопротезиране (смяна) на тазобедрена става?

Операцията за смяна на тазобедрена става, или ендопротезиране, е хирургична процедура, при която болната тазобедрена става се заменя със специален имплант, наречен ендопротеза – изкуствена става, която идеално имитира истинската тазобедрена става. Ендопротезата се състои от 3 основни части: чашка, бедрено стебло и глава. Те са направени от специални материали: кобалт-хром/титаний, повърхността на чашката – от специална пластмаса, а главата – от кобалт-хром или керамика.

При операцията болната, променена и неравна повърхност на ставната ямка (ацетабулум) се обработва и на нейно място се поставя чашката на ендопротезата (Acetabular cup) – нарича се така, защото прилича на чашка, с форма на полусфера. След това болната бедрена глава се заменя с другите два компонента. Бедреното стебло (Femoral stem) се поставя в канала на бедрената кост. Върху стеблото се поставя сферична част, наречена глава (Head; Neck). След операцията човекът ходи, работи, спи – без болка. На запад операцията е по-известна като артропластика. Повече обяснения са дадени в част „Операция“, по-долу.

Ендопротезиране-Смяна на тазобедрена става

Операция ендопротезиране. Как се прави операцията на тазобедрена става?

В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в гърба, над нивото на кръста. След спиналния блок пациентът не чувства болка в областта, където хирургът ще работи. Пациентът не заспива и е в пълно съзнание (ако желае да спи – анестезиологът прави инжекция за сън). Операцията започва след 15-минутно почистване и дезинфекция на бедрото и част от таза на пациента, както и стерилна подготовка и дезинфекция на хората от екипа и след покриване със стерилни чаршафи и бельо, за да е осигурена нужната висока стерилност.

Самата операция се извършва, като ортопедът прави малък разрез, през който прониква в дълбочина до ставата (болният през цялото време не чувства нищо). Увредената повърхност на ставната ямка се обработва с инструмент – ацетабуларен ример. След това в така обработената ставна ямка се имплантира чашката на ендопротезата – това е горната част на ендопротезата. С това половината от проблема ви е решен, остава да се постави и бедрената част на ендопротезата. За целта ортопедът обработва бедрото с инструменти, наречени broaches, за да се подготви мястото, където ще застане бедрената част на ендопротезата – бедреното стебло. Стеблото се имплантира в бедрото, при което ще чуете звуци като от чук – спокойно! – няма да усетите нищо, но знайте, че операцията е към края си. Следва поставяне върху стеблото на топче, наречено глава. Тя имитира истинската бедрена глава, тъй като влиза плътно в ацетабуларната чашка, точно както истинската глава на бедрената кост е била поставена в ставната ямка (ацетабулума). Накрая за 5 минути всичко се зашива и се поставя превръзка.

Честито! Вече имате нова изкуствена става, заменила болната става. Само след месец и половина ще можете да работите, да ходите без болка, да се радвате на живота. А до тогава – през първите няколко дена може да чувствате лека болка след операцията, например както се чувства болка след порязване с нож, но за тази болка даваме хапчета. Важното е всеки ден да ставате от леглото с рехабилитатора и да се движите. До няколко дена тези неголеми болки изчезват.   

Какво очаква да види пациентът в болницата?

 • Подготовка:
  Операцията се извършва обикновено на следващия ден след приемането в болницата. Времето преди операцията е необходимо за старателно изследване и подготовка на пациента. Тогава се правят рентгенови снимки, взима се кръв за изследване, правят се консултации с трима специалисти: ортопед, кардиолог, анестезиолог, други – при необходимост. След изследванията и консултациите често се налага пациентът да се подготви с прилагане на различни медикаменти, вливане на разтвори и др. Предпочита се операцията ендопротезиране да се извърши на следващия ден, след деня на постъпването. Целите на забавянето са две: 1) да има време за изследване, консултации и подготовка; 2) да може пациентът да се освободи от стреса, за да бъде спокоен при операцията. При спокойния пациент раната не кърви.
 • Към операционната:
  Пациентът се въвежда в операционната зала от санитар, според изискванията – на количка. Преди това мястото от тялото се обезкосмява или избръсва гладко.
 • Място на операцията:
  Операцията се извършва в операционната зала. Операционната зала е разположена в операционния блок на болницата. В операционния блок, операционната зала е заобиколена от множество други спомагателни помещения, необходими за различни дейности на екипа. В операционния блок всички носят маски, шапки и операционни дрехи, върху които операционният екип поставя след дезинфекция стерилна престилка и стерилни ръкавици. Операцията ендопротезиране е високотехнологична операция. Тя изисква специални условия (висока чистота на въздуха, чисти повърхности, липса на турбулениции на въздуха), а в областта на и около операционната маса се създава стерилна зона. За операцията е осигурен специално обучен и трениран екип от лекари, сестри и др. Операционната зала е пълна с техника – различни медицински апарати, необходими за нормалната работа.
 • Обстановка:
  В операционната зала всички са усмихнати и приветливи. Слуша се музика или радиото се настройва на новини и забавни предавания, за да поддържа доброто настроение на пациента. Докторите и сестрите често говорят за различни неща, несвързани с работата, което се възприема добре от пациентите. За пациента е по-добре така, защото ако докторите започнат да говорят за операцията – или нещо не е наред, или обучават някоя нова сестра – обясняват й нещо. Когато работата върви нормално, се разказват вицове, говори се на любими теми и т.н.
 • Екип:
  Екипът в операционната зала се състои от двама или трима ортопеди, операционна медицинска сестра-технолог, анестезиолог, сестра, санитар, други. Операцията ендопротезиране се извършва от специално обучен и трениран в продължение на много години екип от лекари и операционна сестра. Лекарите са специалисти по ортопедия – обучавани са допълнително 5 години по специалността и имат диплома. Те имат и сертификат за правоспособност за извършване на ендопротезиране на стави. Ортопедите имат също и натрупан многогодишен опит в дейността ендопротезиране. Така наречената операционна сестра – това е специално обучен специалист хирургичен технолог, който в продължение на много години е изучавал технологията за поддържане на инструменти, асистиране, стерилизация, поддържане на стерилност и т.н. В операционната зала първо ще видите вашия анестезиолог. Той ще ви направи упойката и до края на операцията ще бъде плътно до вас, като най-добър приятел.
 • Анестезия:
  В операционната зала се прави упойка – спинален блок, това е всъщност инжекция в областта над кръста. Понякога отнема минути докато се улучи едно много тясно пространство, но после е постигната целта – пациентът не чувства болка в областта където хирургът работи. При тази упойка пациентът не чувства нищо от кръста надолу за 3 часа, а самата операция трае час.
 • Операция – вижте описанието по-горе.
 • Следоперативни грижи – ще ви настаним в отделението по анестезиология и реанимация. Най-често болните престояват там вечерта, а на следващата сутрин ги изпращаме в обикновена болнична стая.
 • Болничната стая почти не се различава от стая в хотел, но има и особености. На разположение на болния има система за повикване на персонала. Щом натиснете бутона, системата подава звуков сигнал при сестрите и скоро при вас ще дойде сестра или санитар, за да ви помогне. Ако се забавят, значи се занимават с друг болен – имайте малко търпение, до няколко минути ще дойдат при вас.   
 • Рехабилитация. Освен сестрите и лекарите, всеки ден при вас ще идва рехабилитатор. Той ще ви учи да правите упражнения, с цел да проходите и да се възстановите по-скоро.

Д-р Орлин Филипов, д.м. (2024 г)

Защо да се лекувате при нас – с какво болница Витоша е повече от другите болници?


Защото ние прилагаме уникална безкръвна операция, гарантираща бързо възстановяване.

 • Безкръвна операция – при ендопротезиране прилагаме собствен, патентован, нов вид операция, при която болният не губи кръв.

 • Без нужда от преливане на чужда кръв! При нас няма да ви преливат кръв, ако сте нормален здрав човек. Това е защото при нас болният не губи кръв. Ендопротезиране без кръвопреливане! Това е голяма полза за вас – само се замислете: при секс хората слагат презерватив за да се предпазят от само 1 или 2 милилитра семенна течност, които може да пренесат опасна болест. А какво е когато се преливат не 2 милилитра, а цели 350 или 500 милилитра чужда кръв?! При това, за разлика от семенната течност, която би попаднала върху една много добра бариера за микробите каквато е лигавицата на влагалището, то при преливане на кръв – напротив – чуждата кръв попада директно във вашите вени! Преливането на чужда кръв е вид трансплантация на чужда тъкан и носи всички рискове. Преливаната кръв предварително се изследва за СПИН, за Хепатит и за още няколко вида болести, но за десетки други потенциални рискове кръвта не се изследва, защото не е възможно да се изследва за всичко. И какъв е изводът? Ако можете – избегнете преливане на чужда кръв. Една безкръвна операция ще Ви спести рискове и тревоги. Затова при ендопротезиране изберете да го направите в Болница Витоша – тук ендопротезирането се прави без кръвопреливане, стига да сте здрав човек с нормално ниво на хемоглобин преди операцията.

 • Кръвопреливане. Ако имате анемия или хемоглобинът Ви е под 120 – много вероятно е след разреждане от вливанията той да падне под 90 и тогава ще трябва да Ви кръвопреливаме. Също така, когато се правят тежки операции за смяна на стара ендопротеза или когато се налага да се изрязват големи костни израстъци около ставата (остеофити) – това е извън обичайната за нас безкръвна операция, кървенето може да е по-значително и тогава вероятно ще се наложи да Ви преливаме кръв. Рядко, при здрави хора с рядко срещана кръвна група, както и при здрави пациенти при които се очаква голяма кървене при обстоятелствата описани по-горе, прилагаме препарат за намаляване на кървенето – транекзамова киселина. Препаратът обаче е рисков за хора със сърдечносъдови заболявания и някои други рискови състояния.
 • Лесно раздвижване Без риск от изкълчване. Специалният метод, който прилагаме в болница Витоша при ендопротезиране на тазобедрена става, позволява бързо и лесно раздвижване без риск от усложнение. Това е възможно, защото при нашия метод на ендопротезиране при операцията се постига висока начална стабилност на ставата, което изключва риск от разместване. Затова веднага след операцията на Вас ви е позволено да правите всички нормални движения за които се сетите (разбира се, да паднеш на земята не е нормално движение, нито да правиш шпагат или да седиш по турски). Възможността да правите нормални движения позволява много по-бързо раздвижване и възстановяване и много по-лесен и комфортен живот през първите месеци, когато оперираните в други болници се измъчват от десетки забрани и страх от изкълчване на протезата.

  Ако попаднете в друга болница – там задължително ще Ви забранят няколко неща: ще Ви бъде забранено да сядате на ниско, както и да лягате на една страна в кревата (може, но само с 2 възглавници поставени между краката). Също така, в друга болница ще Ви забранят и да доближавате двата си крака. Тези забрани се правят, защото когато се оперирате в друга болница – ставата е нестабилна през първите 2 месеца и може да се размести (изкълчи), а това е много сериозно усложнение.

 • Нито един пациент на болница Витоша не е изкълчил ендопротеза през последните 10 години.
 • Операцията е патентована от д-р Филипов в Американското патентно ведомство (United States patent # US 11,273,05 – Methods for Hip Replacement -Modified Anatomical Direct Lateral Approach (Vitosha Approach)
 • При нас знаете кой ще ви оперира!

 • Д-р Орлин Филипов, д.м., е ортопед-травматолог с 20 годишен стаж в ендопротезиране на стави, прилага опит придобит в Израел, както и собствена технология. Филипов е известен с това, че няма проблеми при лечението на негови болни, а това е най-добрият атестат за един хирург. От 20 години работи интензивно и тихо – както за Швейцария не се чуват новини, така и за Филипов. Болните идват, оперират се и после ние не чуваме за тях, защото са напълно възстановени, радват се на живота, работят. Какво повече му трябва на пациента!

Ендопротезиране на тазобедрена става е единствено решение при напреднала артроза с болки и е подходящо при всички възрасти, освен при деца. Водещ критерий е болката – ако няма болка или тя е слаба – ендопротезирането може да изчака. Ако болката е толкова силна, че нормалните противовъзпалителни вече не помагат – дошло е време за ендопротезиране. 

Другото често състояние, което изисква ендопротезиране, това е ФРАКТУРА на шийката на бедрената кост при хора на възраст над 65–70 години. При фрактура на шийката на бедрената кост в млада възраст (до 65 годишна възраст) и ако няма белези на артроза, ставата трябва да не се сменя – в такива случаи се прилага вътрешна фиксация с 3 канюлирани винта – ако има опитен травматолог който може да го направи, и ако счупването е прясно (най-добри резултати има когато вътрешната фиксация с винтове се извърши да 12 часа от счупването).

Счупване на бедрената шийка при хора до 55 г без артроза на ставата изисква задължително да се направи вътрешна фиксация – независимо колко време е минало, дори и 5–6 дни или повече – целта е да се запази собствената тазобедрена става. Това е органосъхраняваща операция и затова е задължителна при млади хора. Ако след вътрешна фиксация се стигне до асептична некроза – може на втори етап да се направи ендопротезиране. Важното е първо да се опита да се запази ставата, защото при млади хора се очаква дълга продължителност на живота, а живота на ендопротезата е ограничен – около 12–15 години, след което старата ендопротеза се сменя на всеки 12–15 години (ревизионно ендопротезиране), а ревизионното ендопротезиране е много по-тежка операция от първичното ендопротезиране. В крайна сметка решението е сложно и е в компетенцията само на опитен ортопед-травматолог.     

Ендопротезиране се прави при артроза на голяма става, когато заболяването е напреднало и болката е толкова силна, че противовъзпалителните средства не помагат. При коксартроза се прави ендопротезиране на тазобедрената става, а при гонартроза се прави ендопротезиране на колянна става. Другото често състояние, което изисква ендопротезиране, това е фрактура на шийката на бедрената кост. При счупване на шийката на бедрената кост на възраст над 65 години се прави ендопротезиране на тазобедрената става. 

Ако имате болки в тазобедрената или колянната става – трябва да отидете на ортопед. Ортопедът ще прегледа ставите Ви и ще направи снимки на тазобедрените и на коленните стави, след което ще прецени каква е причината за болките. На възраст над 50–60 г, ако болките са от дълго време, често причината е коксартроза или гонартроза – при което на рентгеновите снимки се виждат промени характерни за артроза.

Възможно е обаче на рентгеновите снимки да се види че ставите са здрави – в такъв случай причината за болките се търси в гръбнака или в съседните стави. Възможно е причините за болки да са от друго естество и тогава се търси консултация с друг специалист – ревматолог, съдов хирург, невролог или друг. ЯМР се прави само ако на рентгенова снимка не се виждат изменения, които да са причина за болките. 

Много рядко може да има алергия спрямо ендопротезата – обикновено се касае за свръхчувствителност към метал.

В болница Витоша операция за ендопротезиране на тазобедрена става продължава 70 до 90 минути, а за колянна става – 90 минути до 2 часа. Имайте търпение – ендопротезирането е сложна и високотехнологична операция със стотици действия, които трябва да се извършат последователно и всяко действие изисква определено време. Бързането тук е забранено. Вашият оператор д-р Филипов е специализирал при едни от най-добрите ортопеди в света – проф. Дани Левин, проф. Майкъл Судри, проф. Норман Дорон и др. При много от техните операции времетраенето на ендопротезиране често е едно и също. Особено при проф. Судри можеше да се сверява часовник – колянната ендопротеза винаги продължаваше точно 120 мин. Тук не се бърза.   

Възможните по-важни усложнения след ендопротезиране са няколко.
1) Инфекция (вероятност 2-3%). Рискът за инфекция е по-висок при големи болници с натоварени операционни зали, при много хора в залата, при неопитни хора сред екипа, при недобър имунитет на пациента, при инфекциозно огнище в организма, за което хирургът не знае – болен зъб, аднексит, пиелонефрит и т.н.). Инфекция след ендопротезиране е много тежко състояние, изисква продължително и скъпо лечение, често се налага премахване на еднопротезата и замяна със спейсър, венозни антибиотици и т.н. 

2) Изкълчване на ендопротезата (вероятност от 0% до 3–10%). Методът „Витоша“, прилаган в ортопедична болница Витоша, съдържа няколко иновативни елемента, които гарантират пълна липса на риск от изкълчване – рискът е практически 0%, затова и пациентите на болница Витоша не се налага да спазват онези измъчващи забрани за лягане на една страна, за сядане на ниско и т.н.

Усложнението изкълчване на ендопротеза е сериозно състояние, изисква наместване и продължително лечение, а често изисква и нова операция.

 В ръцете на опитен оператор с опитен и сработен в продължение на години хирургичен екип, операцията ендопротезиране е успешна при огромния процент (над 97%) от пациентите. След ендопротезиране пациентът се завръща към нормалния живот без болка, подобрява се качеството на живот.

След преминаване на ранния следоперативен период (45–60 дни след операцията), много ежедневни дейности, които до вчера са били немислими, след ендопротезиране са по-лесно постижими, дори и много видове спорт стават възможни за практикуване при по-младите. Пациентът се завръща към своята професия.

1) ПРЕВРЪЗКА. След операция ендопротезиране, върху мястото е поставена стерилна превръзка, която трябва да се пази суха и чиста. Ако превръзката се измокри трябва да се смени от лекар или сестра още същия ден. Ако превръзката е суха – сменя се през 4–6 дена до свалянето на конците/степлерите. Смяната на превръзка се прави само от обучен специалист, работил в хирургия или ортопедия. Дори и уважаван лекар, ако не е обучен да сменя превръзки може да сгреши и да замърси раната. Превръзката се носи през ранния следоперативен период (20 дена след операцията). След ендопротезиране на тазобедрена става или коляно конците (или метални скоби – степлери) се свалят не по-рано от 20 дена след операцията (за разлика от операции на корема, където се свалят само след седмица). 

След преминаване на следоперативния период след смяна на тазобедрената става може да се тича, но имайте предвид, че тичането натоварва ендопротезата 3–4 пъти повече отколкото ходенето пеша. Ако искате да тичате по 5 км всеки ден – това е прекалено. При толкова много други спортове защо Ви е тичане? Колоездене, фитнес с подбрани упражнения, дори бокс – имате голям избор.

При безциментна ендопротеза не се стъпва на крака 35-45 дни и патериците се носят 45-60 дни, а при циментна – патерици се носят средно 35-45 дни. Причините са следните. При безциментна (механична) ендопротеза трябва да не се стъпва на крайника до 35–45 дни, за да се даде възможност на костните клетки да пропълзят в порите на специалната пореста повърхност на механичната ендопротеза – така ендопротезата прираства към костта, сякаш сте роден(а) с нея.

При стъпване се получават микродвижения, които смущават пропълзяването на костните клетки. Друг е режимът при стандартна циментна ендопротеза, където костният цимент втвърдява за 12 минути и набира пълната си здравина още при операцията. Затова при циментна ендопротеза можете да стъпвате с пълно натоварване още от първия ден след операцията, но подпомогнати с патерици. Причината е тази, че след операция походката е затруднена и нестабилна. Патериците имат за цел да Ви предпазят от спъване и падане през първите 2-3 седмици. След това първо се маха патерицата откъм страната на операцията. След 10 дни се маха и тази патерица и се сменя с бастун за още 10 дни, за да не е рязък прехода към ходене без помощни средства.   

До сваляне на конците (степлерите) превръзката трябва да се пази суха, защото при мокра превръзка микробите от повърхността лесно преминават по капилярен път и замърсяват раната. Вероятно най-голямото нещастие в ортопедията е инфектирана ендопротеза – това усложнение изисква дълго и скъпо лечение. Преди сваляне на конците/степлерите можете да залепите найлон над и около превръзката, така че превръзката да е херметично защитена. При така защитена превръзка можете да влезете в банята, където внимателно да насочвате струята, така че да избягвате превръзката. При стари хора е по-практично да се ползват мокри кърпички и да не се рискува намокряне на превръзката.

Животът на тазобедрена ендопротеза от висок клас (покритие хидроксиапатит или титаниево плазмено покритие, крос-линк ПЕ и т.н.) и поставена в здрава кост е висок – над 16–18 години. Ако костта е с остеопороза – вероятно ще се постави ендопротеза с циментна фиксация, където животът на импланта е около 10–12 г. Животът на колянна ендопротеза е над 16–18 години, дори и при остеопороза. Това е защото при коляното тежестта на тялото се предава по оста на подбедрицата, за разлика от тазобедрените ендопротези, където действат огъващи сили поради конзолната форма на ендопротезата. 

Ендопротезиране на тазобедрена става продължава 60–90 минути. Ендопротезиране на колянна става продължава 90–120 минути. Няма да го усетите – при нас в операционната се слуша радио, а за Вас ще се грижи опитен анестезиолог – той ще бъде Вашият най-добър приятел докато сте в операционната зала.

Прилага се спинална анестезия – в областта над кръста се инжектира препарат, най-често Маркаин. От кръста надолу всичко изтръпва и не се чувстват никакви болки докато трае операцията. Пациентът е в пълно съзнание. Ако пациентът иска да спи – анестезиологът му прави инжекция за сън.

Нормално хората на възраст до 60 години се връщат на работа след месец и половина до 2 месеца.

Шофьорът може да започне да кара камиона си след 2 месеца. Имаме случаи с наши пациенти, които след излизане от болницата се качват в собствената си кола и сами се прибират в къщи. Наш пациент сам е карал колата чак до село край Монтана. Разбира се, ние не толерираме такова смело поведение – рискът от забавяне натискането на спирачката при опасност на пътя е твърде висок. С умиление се сещаме за пациентите от други болници, на които лекарите не им позволяват дори да влизат в лека кола, чак до втория месец.

Болница Витоша предлага на своите пациенти право на избор за различни импланти и цени за всеки джоб.

Ценоразпис на болницата може да видите тук:
https://vitosha-ortopedia.com/болница-витоша-цени/

За възрастни и самотни хора без доходи болница Витоша предлага социална програма с намаление на цените, за да може пациентът да се оперира и да има пълноценен живот без болка.

Уважаеми читателю, благодарим за Вашето внимание и за отделеното време.

Ако ползвате материали от статията за публикация, моля, цитирайте:

(Филипов, О., Смяна на тазобедрена става – ендопротезиране без кръвопреливане. Информация за пациента на болница Витоша; 2024, www.vitosha-ortopedia.com)

Разгледайте още:

Scroll to Top