Пътят на д-р Филипов към специализация в ортопедията

Новата болница е проектирана конструктивно за 5 етажа – сутерен и 4 етажа. Поради недостатъчни средства, първоначалния архитектурен проект не е включвал четвърти етаж, но е дадено задание за 5-етажна сграда и конструктора Янко Янков е проектирал и оразмерил конструкцията за 5-етажна сграда, с цел бъдещо дострояване на един етаж. Строителството на сградата е изпълнено от елитното поделение на ГУСВ, начело с кап. Геренски – гл. инженер, а технически ръководител на обекта е ст. лейтенант Мирослав Павлов. В конструкцията бяха вложени 50 тона арматурно желязо.

При армирането на основите случайно появил се инженер-конструктор възкликна „Е-е-е! Това е конструкция като за ракетна площадка!“, с което искал да каже че се строи с много желязо, здраво.

Малко преди официалното откриване през 2000 година на специализираната ортопедична болница Витоша (тогава под името ЕКТА-София), внезапно настъпва кончината на Борис Филипов. Орлин наследява прекрасна нова сграда, но с празни стаи, с недостатъчна апаратура и изпразнена от строителството каса. Вече няма връщане назад към международната търговия – Борис Филипов си е отишъл заедно с неговите познанства и авторитет, без които в международните среди не може.

Филипов започва специализация в ИСУЛ. Първият голям успех е връщане към живот на 51-годишна жена (Мая), която година преди това е приета в една голяма университетска болница с фрактура на бедрената кост, но поради нейни поведенчески проблеми, както вероятно и други причини, болната не е оперирана а й е поставен поясно-крачолен гипс – огромен тежък гипс, от хълбока до върха на пръстите (на жена!), в продължение на няколко месеца – метод, изхвърлен от медицината още 1930-те години. Орлин Филипов започва да лекува развилата се в гипса псевдоартроза. Направена е декортикация по Judet, изсичане фиброзите до здраво и поставяне интрамедуларен заключващ пирон. След още една операция за стимулиране на костния растеж болната е вече със здрава бедрена кост. Филипов е окрилен от успехите и продължава да усъвършенства знанията.

Следват три плодотворни години. От 2005 до 2007 Филипов специализира ортопедия в института професор Бойчо Бойчев в Горна баня, където през първите 2 години работи в Детска клиника, под ръководството на професор Борислав Владимиров. Безупречната академична атмосфера, невероятната ерудиция и медицинска енциклопедичност на проф. Владимиров са това, което дава най-силен тласък в развитието на младия лекар. Заобиколен от отзивчив колектив съставен от свръх-професионалисти, д-р Филипов навлиза в дълбините на ортопедията. Скоро са изчетени от кора до кора “библиите” в ортопедията –Tachdjian’s Pediatric Orthopaedics: и целия Campbell’s Operative Orthopaedics.

Изпълнен с колегиална и приятелска благодарност към докторите Кехайов, Алексиев, Ефремов, Денчев, Драмов и задължен за знанията си на професор Владимиров, след 2 години Филипов е преместен в друг прекрасен колектив – Клиника по гръбначна хирургия, ръководена от професор П. Танчев, под чието великолепно ръководство младият ортопед работи с прекрасните специалисти професор Стоков, докторите Диков и Джеров.

През 2008 г проектантски екип начело с Арх. Нина Гандева и Янко Янков проектира дострояването и на четвърти етаж на болница “Витоша”. Строителството е поверено на Петьо Величков – опитен строителен техник от вече бившето ГУСВ, взел участие в строителството на много крупни национални обекти, както и строежа на огромен мост над река Лимпопо в Африка. Веднъж Величков казва „Мога да организирам строителство и на луната“.

Работата започва на 1 август 2008 година и е предвидено да приключи за 30 дни, така че да бъде поставен покрива преди есенните дъждове. На малкия паркинг пред болницата е монтиран огромен кран, за монтажа на който е използван втори кран, автокран. Демонтиран е покрива и строителството започва – към оставените през 2000 година „чакащи арматурни железа“ бързо е монтирана новата арматура. При построяването на четвъртия етаж, най-трудно се оказва продължаването на асансьорната шахта към новия етаж. Дебелата 30 см, двойно армирана плоча на машинното помещение на асансьора е нарязана на блокове с големина 30 х 30 см, което позволява да бъдат отмествани на ръка. Есента на същата година е направена и термоизолация на фасадата – използва се изолация съдържаща стиропор с графит от германската фирма BASF.

През 2010, с помощта на от професор Краси Методиев – президент на IMAB (International Medical Association Bulgaria ) и почетен консул на Израел в България, д-р Орлин Филипов е изпратен на специализация в Израел – държавата с една най-високо развитите медицински грижи в света, в университетската болница Rambam в Хайфа – втората по големина болница и медицински университет в страната. Там д-р Филипов специализира под ръководството на професор Michael Soudry – бивш шеф на ортопедичната асоциация на Израел и един от топ специалистите по колянно ендопротезиране; професор Norton Doron – топ специалист-травматолог, представител на АО, както и професор Alexander Lerner – най-големият и най-известен в света специалист по реконструктивна ортопедия и реконструкция по метода на Илизаров. В болница Rambam Орлин работи като пълноправен лекар, на трудов договор и срещу заплащане, което е изключителна привилегия. Участва в множество тежки реконструктивни операции, а ендопротезирането е само като за “почивка” от другите операции. Филипов е забелязан от колеги, че работи по-добре от останалите и скоро е поканен от професор Sami Levy да работи с него в частна болница извън работното си време в Rambam. Там те ходят всеки вторник и четвъртък след 14:30 часа. Така, в частната болница, проф. Леви разкрива на д-р Филипов всички тънкости на реконструктивната ортопедия – онези, които не са описвани в книгите.

В следващия Блог: След завръщането от Израел в София, модернизирането на “Витоша” – това, което болницата е днес.

Scroll to Top